Web Toolbar by Wibiya

Race 2 : The One In The Rain With The Slow Pitstop

Door eerst een bezoek aan het hospitaal te brengen wegens een gebroken botje in één van zijn twee linkerhanden heeft ondergetekende, reporter van dienst, deel van de kwalificaties gemist, maar blijkbaar waren die al de start van een bewogen dagje.
Tijdens wat blijkt de warmste en quasi zonnigste lente aller tijden te zijn, waren er regenbuien voorspeld voor de tweede manche op 27/05. Nu schrikt regen de piloten niet af (eentje had er zelfs om gevraagd ;-) , maar het maakt het kiezen van de juiste strategie niet makkelijker..

De eerste kwalificatie werd gereden door Mirco, die zich nog wat wakker moest rijden en opwarmen, en zo de 20ste tijd algemeen, 10de in klasse neerzette. Geen probleem, er waren nog twee kansen om op te schuiven. Maar dat was buiten de weergoden gerekend, die in het begin van 2de kwalificatie de eerste bui lanceerden, waarbij we beslisten om niet uit te rijden...
Ook voor de 3de kwalificatie moesten de regenbanden bovengehaald worden, waarbij voorzichtig tempo zoeken de opdracht was, wat ons toch al de 3de tijd van de sessie opleverde.

Ondertussen was het wel gestopt met regenen, en met de race nog anderhalf uur later was de vraag.. welke banden monteren aan de start.. de regenbanden, de niet ingereden droogweer banden ? Bij opdrogend circuit zouden de regenbanden snel aan vervanging toe zijn.. Er werd druk gekeken op iPhone - buienradar, die voorspelde lichte regenval vlak voor de start.. dus toch maar wachten. Ondertussen ook ondergetekende eens laten rondlopen in de pits om bij concurrerende teams een kijkje te nemen :-) Kortom stress alom tot een goed kwartier voor de start een klein buitje plots een bui werd en het circuit ondergeplenst werd, wat een grijns bij Flup ontlokte.. Ondertussen was ook een ervaren team manager ons komen vervoegen, aka Vollegaaz alsook onze tankassistent, Luc (Gunther was al heel de dag in de weer) en Jelle. Enkele afspraken, rond pitbord, taken en strategie werden gemaakt en hup ..

Op naar de start, dus vanaf de 10de plaats in MB, 20ste algemeen. Zo snel mogelijk opschuiven was nodig, om voeling met de kop niet te verliezen. 1 plaats was vlug gewonnen gezien 1 team’s R1 niet wou starten, die moesten dan achteraan aansluiten. Na 2 opwarmronden werd een vliegende start genomen. Dit laatste was wel heel letterlijk te nemen want na 1 à 2 ronden kwam Flup al op de 3de/4de plaats voorbij.. met tijden die snel rond 2 min rond draaiden en eens de regen stopte onder de 2 min (1’56.4 op natte baan..), klommen we op tot de eerste plaats net voor Brutus Racing en Tech Trade die beiden ook de vorige keer op het podium stonden..

Na een 27-tal ronden ging Mirco overnemen, maar bij het tanken liep het mis. Het nieuwe, nochtans uitgeteste, tanksysteem deed wel heel lang over het vullen van de tank (minstens een volle minuut langer dan verwacht) , waardoor we vanzelfsprekend onze eerste plaats moesten afgeven..
Mirco had echter een goed tempo en wist ons toch terug in het zicht van het podium te brengen met tijden die bij de beste van die periode (stilaan opdrogende baan) waren, maar voor de eerste plaats was het toch wel moeilijk, zelfs de tweede was moeilijk haalbaar. Er werd dan beslist om Flup terug iets sneller de baan op te sturen (sowieso was een 2de pitstop verplicht alsook enkele liters tanken nodig). Deze keer werd Team 88 aangesproken om hun tankinstallatie te gebruiken... een snelle pitstop was het gevolg en dan kon het nagelbijten beginnen...

Flup heeft onderweg dan maar gebruik gemaakt van een nieuw truukje.. regenbanden ‘omvormen’ naar slicks om dan alsmaar sneller rond te geraken, zij het met dichtgeknepen billen ... en door o.a. de snelste tijd van de race te zetten (1’51.8) slaagde hij erin om ons op de 2de plaats te zetten en zo de race toch nog met een goed resultaat af te sluiten. Maar met ook een lichte teleurstelling, want we waren zo goed als het snelste team op de grid, met een snellere tankbeurt was de overwinning een feit geweest. Maar ook dat is endurance racing én tegen de volgende race in Dijon (15-16/07) zal dit bijgesteld zijn !

Rest ons iedereen te bedanken, Luc, David, Gunther, Jelle, Vanessa (lekkere croque’s !), Team 88 en nog enkele anderen, bedankt voor de helpende handen !

Bart, de 1-handige reporter van dienst.