Web Toolbar by Wibiya

Race 3 : The One With The Highsider, Fantastic Crew, Mirco starring and...

Nadat we vorige keer met wat pech met code rood op een slecht moment (net na onze pitstop) én een missertje, niet meer tot op het laatste konden meestrijden voor de overwinning, waren we erop gebrand om proberen weerom op het hoogste schavotje te geraken, en zeker een podium plaats mee te pakken om aldus onze koppositie in het kampioenschap veilig te stellen.
Het tijdsschema was deze keer iets anders, er was 1 (lange) sessie voorzien voor kwalificatie, van 10u20 tot 11u20 ipv de gebruikelijke 2 sessies. Race om 15u, 3 uur deze keer.

Onze pit box was weerom gevuld met Ollie, Berge, Vollegaaz, Vanessa, ondergetekende, de piloten etc.

Er werd even overlegt hoe we dit gingen indelen, Mirco ging start van kwalificatie nemen, Flup ging dan overnemen, doelstelling als vanouds om goed te kwalificeren, vooraan starten is minder belangrijk in endurance dan in een sprint race, maar je wil toch vermijden om aan een inhaalrace te beginnen vanaf de start. Na oa de goede tijden van vorige keer waren we daar wel redelijk gerust in en bleek correct. Mirco ging goed van start, bouwde enkele ronden op en was samen met Okidoki de eerste om onder de 1’50 te gaan, om gestaag te zakken naar 1,47 en in zijn 13de ronde 1,46.743 neer te zetten, tot dan toe de tweede tijd, met enkel Phased Out een tiende van een seconde sneller.

Tijd om Mirco binnen te roepen, en Flup - die ondertussen bijgeklust had als veringafsteller bij Just4Fun - in het strijdtoneel te gooien. Flup vertrokken, een eerste toerke zat erop, Vollegaaz ging voor het scherm plaatsnemen en fronste de wenkbrauwen omdat Flup’s tijdwaarneming in zone II bleef….. terwijl er dan er ook plots een code rood was. Ondergetekende kwam van de pits naar garage en kreeg dan van een binnenkomende piloot te horen dat het Flup was die een serieuze val gemaakt had, toen nog onduidelijk wat juist gebeurd was. Het taalgebruik dat er dan ontsnapte is niet voor publicatie vatbaar. Het mag gezegd dat Flup een snelle piloot is die in al die jaren racen en (snel) vrij rijden amper in de problemen kwam, wat - naar mijn persoonlijke mening - toch wel duidt op een zuivere rijstijl. Edoch, was het de (straat)band die het begaf ? De hi-speed demping die te dicht stond en een hobbel niet kon verwerken ? Te vroeg op het gas ? Wat vettigheid op het circuit ? Alles samen ? Veel maakt het niet uit, de highsider was een feit.

En wat hij doet doet het goed, het was blijkbaar een spectaculaire highsider (dixit Mirco, nadat hij het filmpje gezien had). Alleszins was iedereen wat ontredderd, onze eerste echte tegenslag in 8 racedagen en vooral, ’t zal toch niet te serieus zijn. Naar normale normen kregen wij vlug , maar voor ons tergend traag.. , nieuws dat hij ‘OK’ was, maar natuurlijk overgebracht ging worden naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Opluchting, en toch even op wijzen dat oa de zeer goede uitrusting zijn werk gedaan heeft. Die rug en borstplaat beschermers - collega racers - doe ze toch maar altijd aan, verplicht of niet !

Ondertussen kwam de motor binnen. Oeps. Voor de technisch niet onderlegde reporter leek dat een niet te herstellen ding… wat gedaan ? Mirco gaf mee dat hij mee naar het ziekenhuis ging gaan en al naargelang de situatie wel zou overwegen om te racen. Aldus… gingen Berge, Ollie en Vollegaaz aan het werk. En man, kunnen die jongens subframe’s buigen, sleutelen, boren, tie-wraps aanwenden. Maar al die inspanningen zouden weinig zoden aan de dijk brengen als er geen teams waren die ons hielpen aan wisselstukken en/of Duct tape (met dit laatste overleef je zelfs op een onbewoond eiland…) hielpen. Dus, weerom, Brutus, Just4fun, AS-Racing en nog anderen… Bedankt ! Ondertussen waren de berichten uit de spoed ‘bemoedigend’, dus Mirco gaf aan te willen starten. Een nieuwe achterband werd opgepikt, de laatste verfraaiingen aangebracht (lees tie-wrapped luchintlaten, en samengepakte ‘kont’)…. yup, Vollegaaz gaf zijn zegen… druipend van het zweet.. .

Het is op deze pagina’s (en andere) meermaals gezegd, endurance racen is een teamsport die niet gewonnen wordt met snelle piloten alleen (helpt wel :-).

Bon, Mirco ging dus starten, maar euh… hoe zit dat nu ? 3 uur aan een stuk rijden ? Kan dat ? Mag dat ? Al even rondgeluisterd naar kandidaten (even gedacht aan Werner Daemen, die liep daar toch rond :), Alex (aka Skippy) wou dit wel doen, een stint rijden om Mirco even rust te gunnen. Bij navraag aan de organisatie was Droes duidelijk, er moest een tweede piloot rijden, of het nu 10 minuten of een uur was. Een piloot die wel degelijk ingeschreven was.

Mirco nam de start.. met de opdracht om tijdens opwarmronden en eerste raceronden toch nog goed de motor proberen aan te voelen, hoe goed we ook geprobeerd hadden om alles na te kijken. Maar ook al hadden de techniekers het warm, het materiaal was dik in orde en Mirco reed mooi vooraan mee. Het idee was om twee stints te rijden, dan Alex even in te laten vallen die ondertussen bij AS-Racing zijn stint zou gereden hebben. Onze eerste pitstop duurde dan ook iets langer, jongen moest toch iets drinken :). Daarmee reden we na 1 uur op plaats 4 in onze klasse. Met al wel de snelste rondetijd (1’46.333) op onze naam, tijd die niet meer verbeterd werd.

Ook de tweede stint van Mirco mocht er zijn, tijden die lang onder de 1’50 blijven, enkel op het laatste van de stint werd het wat moeilijker. Alex nam dan over …. en (na een vlekkeloze pitstop) deed dat goed ! Nooit op onze machine gereden, zelf op een R1 rijdend kon hij zijn tijden mooi opbouwen naar wat 48ers, en dus standhouden rond 4de/5de plaats. Na een klein halfuurtje deed hij teken om de fakkel terug door te geven, Mirco had blijkbaar toch al energie en vocht bijgetankt want…

…eens hij in het vizier kreeg dat een podium er in zat… werden er nog enkele rondjes goed gas gegeven, ondanks dat hij dus meer dan 2 uur gereden had… (’49-’49-’46-’47-47…) … en yup in de laatste rondes had hij plaats 3 te pakken !

Gezien de omstandigheden, heeft dit ons misschien meer voldoening gegeven dan de overwinningen die we al behaald hebben, hoe graag we ook een ander verloop hadden gehad !

Hoed af voor de sleutelaars, voor Mirco’s race en voor de spirit onder de No Budget’ers die ons geholpen hebben.

De podium plaats was alleszins een cadeau aan onfortuinlijke Flup, die toch wel redelijk toegetakeld is, aan heup, schouder en hand en een lastige revalidatie periode tegemoet gegaan is. Maar het team staat er… en geeft niet op !

En wat de spirit van Flup betreft… dit is ongeveer het eerste wat hij zei aan de telefoon toen hij Vollegaaz (voor de race , uurtje of 2-3 na de val....) aan de lijn had..


Cartoon